HomeNyitóoldalra
E-mail írása
A Szentjakab Parkfaluról általábanRészletes leírás térképpelA Szentjakab Parkfalu ingatlanjairól általábanA Szentjakab Parkfalu térképe, az eladó ingatlanok árlistájaAz összes eladó ingatlan a Szentjakab Parkfaluban    


A Szentjakab Parkfalu környéke

A Szentjakab Parkfalu néhány száz méterre fekszik attól a helytől, ahol Erzsébet királyné kedvenc fogadója állt. Közvetlen szomszédságában több száz holdas fenyves, tölgyes és akácos erdő terül el. A Gödöllői Dombság tájvédelmi körzet, és mint ilyen széles lehetőségeket kínál a kirándulni, pihenni vágyó embereknek. A Parkfalutól néhány száz méterre, az erdő mélyén található Szentjakabi Vadászház, ahol lovaglásra is lehetőség nyílik.

Környező települések:

Mogyoród    Fót    Szada    Veresegyház    Vácrátót    Kerepes, Szilasliget, Kistarcsa    Gödöllő

    


Mogyoród
(Mogyoród község honlapja: www.mogyorod.hu, linkgyűjtemény Mogyoródról: http://mogyorod.lap.hu)

A Szentjakab közigazgatásilag Mogyoródhoz tartozik, amely központja kb. 2 km-re található a Parkfalutól. A község Pest megyében Budapesttől 15 km-re a Cserhát hegységhez tartozó Gödöllői-dombság peremvidékén helyezkedik el. A községhez tartozik a 325 méter magas Somlyó hegy, ahonnan szép kilátás nyílik a vidékre.

    


A község határában ered a Mogyoródi-patak, a Sződrákos patak és a Szilas patak is. Mogyoródnak két tava is van, a Kerek-tó és a Szentjakab Parkfaluhoz közel eső Pusztaszentjakabi-tó.

Régészeti leletek igazolják, hogy a község már az ókorban is lakott terület volt. Egy történelmi esemény, az 1074. március 14-én lezajlott mogyoródi csatának köszönheti Mogyoród település a létrejöttét. Ebben Géza és László Árpádházi hercegek döntő győzelmet arattak a német császár által támogatott Salamon Király jelentős túlerőben lévő serege felett, megszüntetve ezzel a hűbéri függőséget. A győzelem emlékére László bencéseket telepítve apátságot alapított a mai Klastrom-hegyen. Ennek megalapítása után jött létre Mogyoród település. A csata emlékét ma park és emlékmű őrzi.

Figyelemreméltó a Somlyó utca két oldalán elhelyezkedő múlt századi, műemlék jellegű pincesor, melynek pincéiben várják a tulajdonosok a borissza látogatókat.

Mogyoród közbiztonsága a környező településekhez mérten is a legjobb, mivel a kis lélekszám miatt mindenki ismer mindenkit, így a falura cseppet sem jellemző korunk „népbetegsége” a közömbösség. Mogyoród azon települések közé tartozik, amelyek viszonylag lassan fejlődnek, s fontosnak tartják a hagyományok megőrzését. Valószínűleg ez ösztönzi a főváros zajától menekülőket arra, hogy itt hozzák létre új otthonukat.


A Mogyoródi Önkormányzat nemrégiben megvalósított községfejlesztési tervei:

  • A falu csatornázása.
  • A Somlyó hegyi kilátó megépítése.
  • A múlt század elején épült műemlék jellegű pincesor rendbetétele.
  • A már meglévő óvoda mellett egy új megnyitása.
  • A Somlyó hegy oldalán egy Közép Európában egyedülálló AQUA-PARK megépítése.

Kiemelt rendezvények Mogyoródon:

Március 14-én a mogyoródi csata évfordulóján rendezett ünnepségsorozat sport és kulturális eseményekkel.

Minden év június utolsó hetében a Szent László hét és szeptember utolsó hétvégéjén a Mihály napi búcsú.

Itt található (Szentjakabtól 3 km-re) Európa egyik legszebb autóverseny pályája a Hungaroring. A legnagyobb esemény az augusztusban megrendezésre kerülő Forma 1 Magyar Nagydíj.
• • •


    

Fót
(Fót város honlapja: www.fot.hu, linkgyűjtemény Fótról: http://fot.lap.hu)

Mogyoródon keresztül juthat el Fótra, amely a Mogyoródi patak völgyében terül el. Itt található a különleges növény és állatvilága miatt védett Fóti-Somlyó hegy, amely fokozottan védett természetvédelmi terület és a Nagy-tó, amely fürdő és horgászhely. A község Európa hírű műemléke a négytornyú római katolikus templom, amely sokakat a párizsi Notre Dame-ra emlékeztet.
A község fölött, a Fóti-Somlyó oldalában van Fáy András egykori présháza, melynek minden év őszén megrendezett eseménye a Fóti Szüret.

    


Szada
(Szada község honlapja: www.szada.hu, linkgyűjtemény Szadáról: http://szada.lap.hu)

A régiek szavai szerint: "Gyümölcstermő Szent Szada". Kedves, békés község. A Parkfalutól keleti irányban az első település, ahonnan Gödöllőre és Veresegyházra lehet eljutni.


    

Veresegyház
(Veresegyház város honlapja: www.veresegyhaz.hu, linkgyűjt. Veresegyházról: http://www.veresegyhaz.lap.hu)

Szadától 2 km-re található a térség legdinamikusabban fejlődő települése Veresegyház, amely az asszonykórus mellett a Pharmavit Rt-ről (Plusssz tabletta, Egerszegi Krisztina) is híres. Veresegyház az elmúlt évben kapta meg a városi rangot. Egymás után, gomba módjára nőnek ki a földből a bevásárló központok és új lakó területek. A veresegyházi tavak egyik része fürdésre alkalmas, míg a másik része horgászparadicsom. A Strand szomszédságában meleg vizű gyógyfürdő és üdülő működik.

    


Vácrátót
(Vácrátót község honlapja: www.vacratot.hu, linkgyűjtemény Vácrátótról: http://vacratot.lap.hu,
Botanikus kert honlapja:
www.botkert.hu)


Veresegyháztól Vác felé haladva (a Parkfalutól kb. 15 km) érhetünk Vácrátótra. Itt tekinthető meg a Magyar Tudományos Akadémia Botanikus kertje, az ország legnagyobb élőnövény gyűjteményével, mely egész évben látogatható.


    

Kerepes, Szilasliget, Kistarcsa
(Kerepes község honlapja: www.kerepes.hu, linkgyűjtemény Kerepesről: http://www.kerepes.lap.hu)
(Kistarcsa község honlapja: www.kistarcsa.hu, linkgyűjtemény Kistarcsa: http://kistarcsa.lap.hu)

A Szentjakab Parkfalutól Budapest felé a 3-as számú főközlekedési út keresztül halad Kerepesen és Kistarcsán, amely települések teljesen összenőttek. Kistarcsán az általános iskola mellett Gimnázium és Egészségügyi Szakiskola is működik, utánpótlást biztosítva a község és Budapest között elterülő Flór Ferenc Kórháznak. Kerepeshez tartozik Szilasliget, amely a Parkfalutól Budapest felé HÉV-vel két megállónyira található.


    

Gödöllő
(Gödöllő város honlapja: www.godollo.hu, linkgyűjtemény Gödöllőről: http://www.godollo.lap.hu)

A Szentjakab Parkfalutól csupán 3 km-re található a környező települések legnagyobb vonzásközpontja a budapesti Lánchídtól 30 km-re fekvő, rohamosan fejlődő Gödöllő.

Gödöllő hazánk négy olyan városának egyike, amelyet jelentős erdők vesznek körül: a közel 100 km2 erdőterület 60%-a cser és tölgy, 25%-a akác, 10%-a fenyőerdő.

    


Ez a település a XIX-XX. század fordulóján kedvelt királyi üdülőhely volt, ahol a monarchia korában Ferenc József és a legendás Erzsébet királyné, majd IV. Károly és családja, végül a két világháború között Horthy Miklós kormányzó is gyakran tartózkodott.

Erzsébet királyné kultuszát leginkább a róla elnevezett park őrzi, mely ma természetvédelmi terület.

A Gödöllői Dombság erdői évszázadok óta főúri, királyi vadászterületek voltak. A táj szépsége és Budapest közelsége vonzotta letelepedésre a XVIII. század leggazdagabb magyar főurát, gróf Grassalkovich Antalt is, akinek pompás kastélya ma is megtekinthető Gödöllőn, mint a város egyik kiemelkedő nevezetessége.

A város keleti szélén található Európa egyetlen kétszintes temploma, a máriabesnyői kapucinus kolostor, amely rendszeres zarándoklatok célpontja.

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem nem csupán magas szintű képzéséről és kutató munkájáról híres, de a város lakóinak sportolási és kulturális igényeit is igyekszik kielégíteni.

A kulturális élet mellett Gödöllő gazdasága is gyorsan fejlődik. Egyre több multinacionális nagyvállalat telepedik le a városban, vagy a városhoz közel. Itt épített gyárat pl. a Sony, a United Technologies Automotive, a Caterpillar, az Avon és még számos világcég.Copyright - Szerzői jogokHome